Dry Needling, Myofasciale Therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren.

In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten (TP) genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: Dry Needling, stretching, warmte.

Opmerkelijk bij de ontwikkeling van Trigger Punten (pijnpunten in spieren) is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven. Meestal is het oorzakelijke pijnpunt te vinden in een spier op afstand van de klacht. Zo kan pijn aan de elleboog veroorzaakt worden door een TP in de grote borstspier, door een overbelasting, of door de ontwikkeling van een TP in een spier op het schouderblad.

Dry Needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint of spierknoop wordt geprikt. Zo’n triggerpoint of spierknoop is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van Dry Needling. Dry Needling is een succesvolle vorm van triggerpoint therapie.

Dry needling is geen acupunctuur!

De wetenschappelijke evidentie is recent nog aangetoond door een studie aan de UGent (juli 2015).

De opleiding Myofasciale Therapie – Dry Needling werd gevolgd bij Trigger vzw. De opleiding duurt 2 jaar. Zodoende kan men toetreden tot BMST (Belgian Myopain Society Trigger). BMST is een vereniging voor Myofasciale Therapie met erkende therapeuten. Deze erkenning impliceert een diploma van arts of kinesitherapeut afgestudeerd in de Trigger Punt Therapie aan een opleiding door de vereniging aanvaard. BMST waakt over de kwaliteit en over de regelmatige bijscholing van zijn leden.

Diploma-Dry-Needling